Georgeff Quadrangle, QEII

Nestled between Harry Perkins Institute, PathWest and UWA teaching buildings, the Georgeff Quadrangle was an unwelcoming and under-utilised forecourt space that functioned only as a pedestrian thoroughfare.

Awards

2020 AILA WA Landscape Architecture Award for Health and Education Landscape

Category
Health & Aged Care
Client
QE11 Medical Trust
Project Status
Completed 2019

Nestled between Harry Perkins Institute, PathWest and UWA teaching buildings, the Georgeff Quadrangle was an unwelcoming and under-utilised forecourt space that functioned only as a pedestrian thoroughfare.  A combination of awkward level transitions, harsh materials and an adhoc system of ramps, steps and rails meant the sunny open space was vacated as quickly as it was entered.

A key objective was to create a universally accessible, inclusive environment that could be enjoyed by all users. Sensitive manipulation of levels across the site has maintained cover over existing services and addressed drainage considerations whilst facilitating seamless pedestrian movement along multiple desire lines, and providing universal access to a variety of terraced lawns and paved areas. Sinuous low brick walls and wide insitu concrete steps create effective, elegant terracing and definition of spaces to subtly and sensitively reinforce level transitions through the space, as well as providing informal seating opportunities.

A variety of both small and large paved and grassed areas have been provided to create diverse options for quadrangle users, whether they be individuals seeking a quiet contemplative area, or larger groups requiring a gathering space. Accessible table settings provide shaded lunch spots or outdoor meeting points.  Large existing trees have been retained and incorporated into generous garden beds, and supplemented with additional tree planting throughout the space to create areas of shade for users of the quadrangle.

What was previously a barren and deserted courtyard with a lack of identity or amenity has been reimagined. Drawing on its surrounds and namesake for design cues, the final result creates a much-needed open space for the QEII campus. Constraints were used to define opportunities resulting in a vibrant and engaging place. What was previously transitional is now a major destination – a place for social interaction and gathering.

How We Work

Learn more about our creative process

Contact Us

Let’s create something great together